9:11

Избор на дифузори при правопоточни карбуратори

За увеличение пълненето на цилиндрите със смес при атмосферни двигатели е нужно най-напред да се премахнат всички препятствия, които могат да се окажат на пътя на потока в всмукателния колектор. Затова колекторът се прави във вид на прави или леко огънати тръби от дроселите до всеки всмукателен клапан и се слагат така наречените правопоточни карбуратори Weber DCOE или Dellorto DHLA. В резултат на това потокът не се спира от стандартния разчетворен колектор (един карбуратор за всички 4 цилиндъра), сечението на колектора може да се променя по желание и се получава, че на всеки цилиндър имаме по една дроселова клапа, което дава най-бързата и точна реакция на мотора спрямо положението на газта. Заедно с това увеличаваме и пълненето на цилиндрите, въртящият момент в целия диапазон и като следствие и максималната мощност. За 4-цилиндрови двигатели в зависимост от оборотите, на които се развива максималната мощност по следната таблица можем да определим диаметъра на дифузьора:

Избирате обема на двигателя, по кривата - оборотите на максимална мощност и по оста Y получавате търсеният диаметър на дифузьора. Като го умножите по 4/3 получавате идеалния диаметър на дросела. Пример: двигател, 1.8 литра, максимална мощност при 8000 об/мин, дифузьор 43 мм, дросели 57 мм; Двигател, 1.5 литра, максимална мощност на 5000 об/мин, дифузьори 27 мм, дросели 36 мм.
Ако колата ще се движи и в града и няма да се кара само на пълна газ е добре да намалите диаметъра на дифузьора с 1-2 мм, което ще добави еластичност. Максималната мощност ще се намали много незначително, а еластичността ще се увеличи осезаемо. Ако диаметърът на дросела не се получи стандартен (36, 38, 40, 42, 45 или 48 мм), то трябва да изберете най-близкия по-малък размер. Пример: ако сметнете, че ви трябва дросел 39, то вземете 38, а не 40.

your widget

 Subscribe in a reader

Recent Blog Posts

Recent Comments

your widget

Google News